Vissza a természethez - túrázzunk!
vissza a természethez - túrázzunk!

Vissza a természethez - túrázzunk!



A klímaváltozás hatására az emberek jelentős része ráébredt, milyen fontos, hogy visszataláljunk a természethez és óvjuk, védjük azt. A pandémia miatti lezárások alatt is sokan fedeztek fel egy új hobbit maguknak; ez pedig a természetjárás.

Mi a jó benne, és hogyan viselkedjünk helyesen a természetben?

Erdőfürdő: megújulás testnek és léleknek


Az erdőfürdő mostanában terjed hazánkban is, és már a neve is jól hangzik, ugye? Az erdő minden érzékszerven keresztül történő, tudatos befogadását, a természetben való „megmártózást” jelenti.

A természet gyógyító, nyugtató hatása nem újdonság. Vizsgálatban is kimutatták, hogy egy séta az erdőben a stresszhormonok szintjének a csökkenését eredményezi, valamint az immunrendszer ölősejtjeinek szaporodását is megfigyelték.

De mindenféle vizsgálat nélkül is megtapasztalhatjuk a természet nyugtató, idegeket „kisimító” hatását: egy kiadós séta során pozitív energiákkal töltődünk fel. Ez a természet szépségén kívül egyébként a gyaloglás hatása is.

Hol, kivel és hogyan túrázzunk?


A dolog igényelhet némi szervezést és odafigyelést, ezenkívül nem árt tisztában lenni fontos szabályokkal.

Talán a legtöbben kisebb baráti társasággal vagy a párjukkal indulnak útnak, de vannak turistaegyesületek is, amelyek rendszeresen szerveznek túrákat, sőt, a nemzeti parkok is hirdetnek vezetett természetjárást. Sokan túráznak egyedül, ha csendben feltöltődni, meditálni szeretnének.

Érdemes előre megtervezni az útvonalat, hiszen fel kell mérned, mennyit bírsz, és időben oda tudsz-e érni a célpontba. Fontos, hogy mindig legyen nálad feltöltött telefon, valamint egy papírtérkép is – hisz sok helyen nincsen térerő, vagy nagyon gyenge, így az online térképet nem mindenhol tudod használni. Gondoskodj elegendő vízről, és a biztonság kedvéért zseblámpát is vigyél magaddal, ha hosszabb túrára mész. Hazánk erdei szerencsére igen gazdagok forrásokban, ha útba ejtesz közülük, fel tudod tölteni a kulacsodat egészséges, tiszta vízzel.

Érdemes előtte megnézni az időjárás-előrejelzést. Ha erős, viharos szelet, zivatart, hóvihart, vagy hasonló, extrém időjárási jelenségeket jósolnak, inkább halaszd el a túrát, hiszen ezeket az erdőben átélni kifejezetten veszélyes lehet.

A legtöbben gyalogosan indulnak útnak, ami ideális, hiszen így módjuk van megfigyelni a természetet, és nem zavarják meg az erdő életközösségét. Ha társasággal mész, akkor is ajánlott csendben lenni, csak halkan beszélgetni: tiszteljük meg az erdőt, hiszen ott mi vendégek vagyunk! Egy kis elcsendesedés nagyon jót tesz a léleknek is.

Kerékpározni csak az arra kijelölt utakon szabad. Különösen igaz ez a downhillezésre. Hiszen nem csupán a gyalogos túrázókra jelent veszélyt, de a védett növényekre, kis állatokra is, nem beszélve a talajromboló, eróziót fokozó hatásáról.

A motor, quad és társai nem valók az erdőbe, használatuk tilos! Hiszen hatalmas zajjal és szennyezéssel járnak, zavarják az állatokat. Ezen túlmenően a békés túrázók is pihenni, a csendet, nyugalmat élvezni járnak az erdőbe, nem pedig motorzajt hallgatni és benzingőzt szívni.

Az erdő etikettje


A kutyát lehetőség szerint pórázon vezesd,mert feléledhet benne a vadászösztön, elkóborolhat, és nem biztos, hogy vissza tudod hívni – számtalan plakáton és internetes felhívásban keresik az erdőben elcsatangolt kutyákat. Másrészt megzavarhatja a vadakat, különösen tavasszal, amikor a kicsinyeik születnek. 

A szemeted a tiéd, ha teheted vidd haza, hiszen elfér a táskádban. Még a kihelyezett kukát sem ajánlatos használni, hiszen a szél felboríthatja, az erdei vadak széttúrhatják.

Apropó, szemét – turistaegyesületek szoktak hirdetni szemétszedő túrákat. Ha tenni szeretnél az erdőért, ez egy remek alkalom, s közben egy jókedvű társasághoz is csatlakozhatsz.

Vedd figyelembe a tiltó táblákat, hisz van, amikor vadászat, vagy erdészeti munkák miatt lezárnak egyes területeket. Ne látogasd az erdőt napkelte előtt, illetve napnyugta után – ez az erdei vadak ideje, az ember csak zavaró tényező ilyenkor. Megriadhatnak, elmenekülhetnek, kicsinyeik pedig bajba kerülhetnek – vagy akár Te is kerülhetsz bajba, ha egy vaddisznó a kismalacait akarja megvédelmezni tőled.
Ugyanezen okból ne térj le a kijelölt útról – így letaposhatsz védett növényeket, megzavarhatod vadállatok búvóhelyét.

A természet mindenkié – élvezzük, csodáljuk és vigyázzunk rá!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet