Bőrápolók a konyhából
bőrápolók a konyhából

Bőrápolók a konyhából



A natúr bőrápolás kedvelői közül sokan vallják: csak olyasmit kennek a bőrükre, amit meg is ennének. Noha a legtöbben ennél megengedőbbek vagyunk a bőrápolás tekintetében, az valóban igaz, hogy a növényi olajok kiváló ápolást jelenthetnek a bőrnek.

Mégis sok tévhit övezi őket. Vannak, akik azt hiszik, zsírossá teszik a bőrt, és csak száraz bőrre valók. Mások attól félnek, ragacsos érzetet hagynak a bőrön. De vajon van-e létjogosultsága ezeknek a hiedelmeknek?

Fontos a típus és a minőség

A növényi olajok bőrápoló hatása régóta ismert, a nők ősidők óta alkalmazzák a ragyogó bőrért. Rengeteg krém összetevői között szerepelnek, de mostanában egyre többen fedezik fel jótékony hatásukat tisztán alkalmazva is a bőrön.

Azonban tudni kell, hogyan érdemes használni őket, és milyen bőrtípusra milyen olaj a megfelelő. Nagyon sokféle olaj létezik ugyanis, és ezek mind eltérő hatást fejtenek ki a bőrre.

A krémekben vizes fázisú összetevőkkel együtt alkalmazzák az olajokat, ehhez szükséges emulgeátor használata is, hogy a kétféle fázis jól keveredjen. Ha önmagában akarod használni az olajat, akkor a nedves bőrre vidd fel. Így tudja a bőr ödleginkább felvenni és hasznosítani. Ez segít a megfelelő adagolásban is, hiszen a kevesebb itt is több: a növényi olajokból már pár csepp elegendő a megfelelő hatás eléréséhez. Ellenkező esetben zsíros hatásúvá válhat a bőröd.

A kiválasztásban meghatározó az olaj zsírsavtartalma: vannak egyszeresen, vagy többszörösen telített, illetve főként telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok. Tartalmaznak még vitaminokat, foszfolipideket, antioxidánsokat is. Mindennek köszönhetően kiválóan táplálják a bőrünket, selymessé teszik azt és segítik a fiatalság megőrzését, ezenkívül megvédik a kiszáradástól, mivel megakadályozzák a nedvesség elvesztését. Fontos figyelni a komedogenitásra is. Vannak ugyanis komedogén olajok, amelyekre a bőr pattanásokkal reagálhat, ezeket csak száraz, tisztátalanságra nem hajlamos bőr esetén, valamint száraz hajtípuson érdemes alkalmazni.

A minőséget leginkább a kinyerés módja befolyásolja. A növényi részekből melegen vagy hidegen préseléssel nyerhető ki az olaj. A hideg sajtolt, finomítatlan olajok a legjobb minőségűek, hiszen így lehetséges megőrizni a vitaminokat, értékes összetevőket.

Nemcsak a bőrünk kedvencei

Azért is univerzálisak, mert testünk minden részére kiválóak: az arcápoláson kívül a teljes testen alkalmazhatóak, pl. a kismamák szeretik a hasat, csípőt ápolni velük a striák megelőzése érdekében, de a selymes kézbőr egyik titka is az olajos ápolás. Ideálisak a körömágy puhítására is. Remek ellenszerei a kirepedezett, megkeményedett bőrnek a talpakon, sarkakon.

Ne feledkezzünk meg a hajról sem: a fénytelen, töredezett haj nagyon meghálálja az olajos gondoskodást! Készíthetsz pakolást az egész hajkoronára. Ehhez masszírozd az olajat a nedves hajba, vagy ha a fejbőrödet is akarod táplálni, a bőrbe is. Csavard a hajadat egy törölközőbe, vagy húzz rá zuhanysapkát, és hagyd az olajat legalább fél órán át hatni. Ezután alaposan mosd ki, a szokásos módon hajat mosva. A legkedveltebb erre a célra a kókuszolaj és a ricinusolaj. Ha a töredezett hajvégeket szeretnéd ápolni, pár cseppet oszlass el a tenyereden, és dörzsöld be hajmosás után a még nedves hajadba, nem szükséges leöblíteni. Használhatod az argánolajat, a mandulaolajat.

Van még egy további közkedvelt alkalmazási területük: sokan használják őket sminklemosóként. Ilyenkor több legyet ütsz egy csapásra, hiszen amellett, hogy az olaj remekül eltávolítja a sminket, táplálja is bőrödet. Ebből következik, hogy az olajokat inkább éjszakai használatra ajánlják, hiszen többségük nem jó smink alá, másrészt az éjszaka folyamán van elég idejük beszívódni és kifejteni tápláló hatásukat.

Szépségolajok a fiatalos, üde bőrért

A Mannánál kedvedre válogathatsz az értékes, tápláló, hidegen sajtolt olajok között.

A legnagyobb kedvencek közé tartozik az Argánolaj, a marokkói nők titka. Nagyon értékes, mivel antioxidatív hatású E-vitaminban és telítetlen zsírsavakban igen gazdag. Az érett bőr különösen meghálálja a használatát, de minden bőrtípusra alkalmas. Imádja a haj is, de akár szemkörnyékápolóként, éjszakai szérumként is tökéletes.

Szintén az érett bőr egyik kedvence az legújabb színfolt a palettán: a Gránátalmamag-olaj. Ez a sűrűbb állagú, karakteres illatú olaj is univerzális: arcszérumként, hajápolásra, testre egyaránt bevethető.

Télen igen sokan szenvednek a száraz, kirepedezett bőr miatt. Titkos fegyverük lehet a Sárgabarackmag-olaj. Ezt a különösen gyengéd, nagyon diszkrét illatú olajat is alkalmazhatod akár masszázsolajként, vagy kisbabád bőrének ápolására is.

A Jojobaolaj azért egészen különleges, mert kémiai szempontból nem is olaj, hanem viasz, amely nagyon hasonló a bőr saját faggyújához. Így a bőr kiválóan tudja hasznosítani. Minden bőrtípus számára megfelelő, de a többi szépségolajhoz hasonlóan remekül beválik hajra, körömre, ajakápolóként, vagy sminklemosásra is.

Az Édesmandulaolaj szintén gyengédségével tűnik ki; minden bőrtípus szereti, beleértve az érzékeny bababőrt is. Illata is egészen enyhe, natúr.

A Szőlőmagolaj kiemelkedően gazdag antioxidánsokban és telítetlen zsírsavakban, így az érett bőr jó barátja, de minden más bőrtípusra is alkalmas. Szintén univerzális olaj, amelyért hajad is hálás lesz. Illata jellegzetes, talán elsőre furcsa, azonban hamar elillan a bőrön.

Ha valami igazán rendkívüli kényeztető élményre vágysz, akkor vesd be az értékes növényi olajok elegyét! A Luxus arcelixír bőrödet sokféle tápláló olajjal, érzékeidet pedig édes virágillattal, valamint gyönyörű, díszes külsővel kényezteti. Laborvizsgálatok is igazolják, hogy csökkenti a ráncokat, simábbá varázsolja a bőrt.

Neked melyik olaj a kedvenced?  ?


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • a csillogó, egészséges körmök titka - blog

    A csillogó, egészséges körmök titka

    Körmeink mindig szem előtt vannak, ezért különösen ügyelünk szépségükre, egészségükre. Azonban, csakúgy, mint a bőrünk, számtalan negatív külső hatásnak vannak kitéve, emellett hűen tükrözik egészségi állapotunkat is. Mit tehetünk a fényes, szép körmökért?

    Megnézem
  • te mennyit ülsz? – a modern ember betegsége: az ülő életmód - blog

    Te mennyit ülsz? – A modern ember betegsége: az ülő életmód

    Világszerte megfigyelhető jelenség, hogy az emberek egyre többet ülnek, egyre inaktívabbak fizikailag. Ülünk a munkahelyen, ülünk a járművekben, ülünk otthon, a tévé, a számítógép előtt. A szakemberek pedig nem győznek figyelmeztetni, mennyire káros ez az egészségünkre.

    Megnézem
  • kincsünk, a víz – hogyan vigyázzunk rá? - blog

    Kincsünk, a víz – hogyan vigyázzunk rá?

    Bár Földünkön nagyon sok a víz, az ember számára hasznosítható mennyiség lényegesen kevesebb: csak 2,5 % édesvíz, és ennek is csupán 0,3 %-ához van hozzáférésünk. Kulcsfontosságú tehát a takarékoskodás.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet