A dokumentumfilm, amely után biztosan végignézed a fürdőszobád, piperetáskád tartalmát
a dokumentumfilm, amely után biztosan végignézed a fürdőszobád, piperetáskád tartalmát

A dokumentumfilm, amely után biztosan végignézed a fürdőszobád, piperetáskád tartalmát



A HBO Max “Not so pretty” vagyis a Szépségipar titkai című ismeretterjesztő dokumentum-sorozatának első epizódja nagyon fontos és egyben nyugtalanító témát jár körbe: két amerikai hölgy és egy férfi történetén keresztül mesélnek.
Ők hárman szemben találták magukat a babahintőporok és sminktermékek egyik veszélyes komponensével, a talc-kal, vagyis a zsírkővel. Amiről a világ egy része nem is tudja, hogy valójában micsoda és mivel lehet szennyezett. Megsúgjuk: azbeszttel.
Azzal az anyaggal, amelyet leginkább a tűzállóvá tétel miatt használnak vagy inkább használtak, például az építőiparban.
Azzal az anyaggal, amely rákkeltő, egészségkárosító hatással bír. Amely belekerülhetett és még ma is belekerül a leggyakrabban használt babahintőporokba, poralapú sminkszerekbe.
Felkavaró 34 percre számítsunk, de érdemes végignézni, ha érdekel a téma.

Igaz, az esetek mind Amerikában történtek és maga a sorozat is amerikai illetőségű, olyan témát feszeget, ami az egész világon kérdéses és aktuális is. A szépségipart szabályzó irányelvek országonként és gazdasági/politikai egyesülésenként változnak, de a személyes történetek rávilágítanak arra, hogy fenntartásokkal, kellő szkepticizmussal, figyelmesen kell kiválasztanunk azokat a kozmetikumokat, amelyeket aztán mi vagy akár a gyermekeink használnak majd.

A történet egyik szereplője Corin, a fiatal hölgy, aki kislány korától kezdve örömét lelte a sminkelésben, gyakran festette magát és barátait, később professzionális szintre is emelte érdeklődését és tudását. Corin egy napon hasüregi fájdalmakra panaszkodott, képalkotó vizsgálatok során és egy operáció révén pedig mesotheliomát találtak nála, ami egy agresszív ráktípus.

Kristiana kislánya szintén imádja a sminkelést, és ahogy az amerikai gyermekek nagy része, a Claire’s hálózat festékeiért is odavan. Édesanyja jogi pályán mozog, jelesen azbeszt-érintett ügyekkel foglalkozik, mikor gyanakodni kezd a talc összetevő miatt és bevizsgáltatja kislánya sminkes holmijait. Az eredmény lesújtó: talc és azbeszt. Gyermekeknek készült termékekben! (A sorozat szerint a Claire’s az ügy óta már minden dekorkozmetikumát talc nélkül készíti!)

Tom immár nyugdíjas szülész-nőgyógyász, aki egész praxisa során a Johnson Johnson babahintőporát ajánlotta a kismamáknak, továbbá az egész családja ezt a klasszikus terméket használta. Az orvosnál azonban ugyanúgy mesotheliomát diagnosztizáltak és jelenleg is kemoterápia alatt áll. Az ő azbesztszálakkal átitatott története nem sminktermékek, hanem a babahintőpor miatt alakult így.

Vizsgálatokat, jogi procedúrákat és eltussolásokat, kiskapuzásokat, nyomozások sorát említik a dokumentumfilmben, melynek sajnos az a tanulsága, hogy egyszerűen tehetetlen az amerikai jogrendszer: a szépségiparban még mindig nincs megfelelő felügyelet, káros, rákkeltő, emberi szervezetre veszélyes anyagokat tartalmazó krémek, dekorkozmetikumok kerülnek a polcokra… sőt, versengenek a vásárlókért. Szebb, jobb, mutatósabb csomagolásban, erőszakosabb marketinggel, mégis tele a talc komponenssel, amely nagy százalékban egyáltalán nem mentes a mikroszkopikus méretű azbesztszálaktól… amelyek két főszereplőnk daganatos megbetegedését okozhatták.

Azt ajánlják, hogy óvakodjunk a talc-ot tartalmazó dekorkozmetikumoktól és hintőporoktól, hiszen jobb félni, mint megijedni, ne tegyük ki magunkat semmilyen veszélynek.
Ráadásul elmesélik, hogy a sima konyhai kukoricakeményítő ugyanolyan hatással bír, mint a hintőpor.
A készítők szerint egyáltalán nem attól profi és biztonságos egy termék, hogy milyen drága pénzt fizetünk érte, az összetevők listája többet beszél a professzionalitásról.

Fontos megemlíteni, hogy a Szépségipar titkai az Amerikai Egyesült Államok jogrendszerének, ezen belül a kozmetikai ipari szabályozásoknak a tükrében készült.
Az Európai Unió szerencsére sokkal szigorúbb és körültekintőbb szabálymátrixban gondolkodik, nehezebb megfelelni a kritériumoknak, ha natúr, ha hagyományos minősítésű kozmetikumokról beszélünk.
Itt van például a BDIH Cosmos Natural minősítés, amelyet a német BDIH szövetség a vezető natúrkozmetikum-gyártókkal együtt alkotott meg. Ha egy terméken a BDIH Cosmos Natural jelzést látod, az szavatolja, hogy kizárólag növényi hozzávalókat tartalmaz, semmiféle szintetikus színezék, illatanyag, tartósítószer, kőolajszármazék, génmódosított anyag nem került a termékbe a gyártás során. Továbbá szelíd termék, 100%-ban állatkísérletektől mentes.

A Mannák például bizonyítottan natúrkozmetikumok, hiteles szervezet ellenőriz és auditál minket és a beszállítókat is, akiktől az alapanyagok érkeznek. Ez nem egy marketingfogás, vásárlásösztönzés; 100%-ban natúr kozmetikumokat kínálunk, veszélyfaktor nélkül!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • olvasói levél: Így szoktam át a folyékony szappanról a hagyományosra - blog

    Olvasói levél: Így szoktam át a folyékony szappanról a hagyományosra

    Ez a blog a megszokottól egy kicsit eltérő, de annál izgalmasabb történet lesz. A minap kaptam egy olvasói levelet, aminek novellaszerű leírása annyira megtetszett, hogy az író engedélyével most vágatlan formában megosztom Veletek is.

    Megnézem
  • bőrápolók a konyhából - blog

    Bőrápolók a konyhából

    A natúr bőrápolás kedvelői közül sokan vallják: csak olyasmit kennek a bőrükre, amit meg is ennének. Noha a legtöbben ennél megengedőbbek vagyunk a bőrápolás tekintetében, az valóban igaz, hogy a növényi olajok kiváló ápolást jelenthetnek a bőrnek.

    Megnézem
  • a csillogó, egészséges körmök titka - blog

    A csillogó, egészséges körmök titka

    Körmeink mindig szem előtt vannak, ezért különösen ügyelünk szépségükre, egészségükre. Azonban, csakúgy, mint a bőrünk, számtalan negatív külső hatásnak vannak kitéve, emellett hűen tükrözik egészségi állapotunkat is. Mit tehetünk a fényes, szép körmökért?

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet